Cercar en aquest blog

dimarts, 18 d’octubre del 2011

El judici final a Sòcrates



Aquest vídeo mostra com va ser el judici popular que es va fer a Sòcrates. En ell apareix Sòcrates defensant la seva conducta i donant motius per els quals no hauria de ser executat. En tot moment es mostra ferm a les seves ideologies, com va explicant el periodista que li tradueix a la Sofia el diàleg grec. La meva pregunta és: penseu que Sòcrates va massa lluny a l'hora de fer preguntes crítiques a la gent?

9 comentaris:

  1. Jo penso que no va massa lluny alhora de fer preguntes crítiques ja que ell el que vol és guiar a la gent perquè assoleixi la veritat i mitjançant aquestes preguntes fa que els interlocutors es contradiguin i vegin que no són tan savis com ells es pensen i que l'única forma de ser un sabi és conèixer's a un mateix i així saber que no tot ho sabem

    ResponElimina
  2. Sòcrates no vas ser jutgat per cap dels motius que li van dir sinó perquè feia adonar-se de coses a la gent i estava en contra de coses que a la gent de poder no els hi convenia i l'única manera d'evitar-ho va ser condemnar-lo.

    I respecte al que dius tu Marta, trobo que tens raò la única forma de ser un ¨sabi¨és coneixes a un mateix i no posar-se mèrits perquè si. Ja ho deia Sòcrates amb la docta ignorància: nomès sé que no sé res.

    ResponElimina
  3. Marta Villalobo:

    Milena, a part de dir que Sòcrates va ser jutjat perquè als polítics de la època no els convenia, jo crec que més aviat va ser perquè ell va viure en una època que no li tocaba, si hagués viscut alguns anys més tard això no li hagués passat. Per mi viu en una època on el pas del mite al logos és encara recent i això per la societat potser encara era un tema tabú perquè ells vivien millor si no s'habia de pensar i tot ho atribuien als déus. Li va ser difícil que els demés acceptéssin el seu pensament, en un context on la filosofia hagués estat més desenvolupada el seu final hagués sigut un altre

    ResponElimina
  4. Totalment d'acord Marta, trobo que com dius la meva idea és acertada però cal destacar també la teva, sobre el moment en el que Sòcrates va voler expressar els seus ideals.

    Milena García

    ResponElimina
  5. Penso que totes dues teniu raó en això que dieu. Sòcrates va ser molt avançat a la seva època, perquè tenia una visió molt diferent a la resta de la societat, tenia criteri propi, tenia iniciativa i tenia un afany per què la gent veiés que no era tant sabia com pensava. A través del seu mètode no pretenia res dolent però només intentava que els mateixos interlocutors s'adonéssin de la seva gran ignorància per arribar a la veritat. Potser el que no interessava als polítics era que algú pensés per ells, i que aquest algú donés a llum un mètode per tenir criteri i arribar a la veritat. Els anava molt bé tenir a titelles que seguien simplement les lleis sense plantejar-s res més, però Sòcrates no està dins d'aquest grup i potser el millor és eliminar-lo. Al estar en una democràcia no poden acusar-lo sense cap motiu, i potser el motiu que troben és que està pertorbant a la joventut, el motiu més absurd de tots.

    Clàudia Giner

    ResponElimina
  6. En la meva opinió, crec que Sòcrates es mereix que se l'hagi recordat d'aquesta manera.
    Respecte la teva pregunta Clàudia, tots sabem que Sòcrates utilitzava les preguntes perquè la gent busqués al camí de la veritat, perquè, com ha dit la Milena, es contradiéssin i s'adonéssin que no eren tant savis com es pensaven... Però, crec que potser el que la gent no tolerava o que d'alguna manera els hi fes rabia, que un home mal vestit els vingués a fer preguntes i que tingués la raó, o més ben dit, que fés que els altres no la tinguéssin. Aleshores, més que el mètode que utilitzava Sòcrates per ajudar als altres, era que fós algú com ell que es posés a la vida dels altres. És per això que crec que a la votació va ser escollida l'executació, per rabia.

    Guillem Callís

    ResponElimina